България губи 19 места в класация за защита на правото на собственост

Най-високи оценки получават Нова Зеландия, Финландия, Швеция и Норвегия

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България отстъпва с 19 места надолу в класацията „Право на собственост“, която оценява защитата на правото на собственост по света, през 2017, пише Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

В проучването на Alliance Property Rights участват 127 държави, в които живее 93% от населението на Земята и се произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

От данните се вижда, че страната ни се нарежда на 85-то място със събрани 4,8 точки от 10 възможни в класацията. Това не само е едно от най-ниските постижения в Европа, но и страната ни е изпреварена от Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия, предаде Investor.bg

Според анализаторите на ИПИ това означава, че у нас нищо не се променя по отношение на защитата на правото на собственост, докато други държави работят активно върху този проблем.

Оценките на държавите се базират на анализи за постиженията в три области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. По тези показатели най-високи оценки получават Нова Зеландия (8,6 точки), Финландия, Швеция и Норвегия. Средният резултат в класацията е 5,6 точки, като от Alliance Property Rights отчитат подобрение на стойността на индекса в световен мащаб.

За България обаче анализите показват, че резултатите намаляват с 0,2 пункта, което води и до загуба на 19 места в класацията спрямо миналата година. Ниски са показателите ни в областта на правната и политическата среда. По отношение на правото на физическа собственост се подобрява индикаторът за достъп до заеми.

От ИПИ обаче обясняват, че по-добрият достъп до заеми е следствие от възстановяването на пазара, а не от политически усилия. Според анализаторите ниският резултат по отношение на политическата среда е показател за липсата на съдебна власт, върховенство на закона и контрол над корупцията.

България се представя най-добре по отношение на защитата на правото на интелектуална собственост – 5,2 точки от максималните 10.

От организацията, която е автор на индикатора, отбелязват доброто представяне на Етиопия през 2017. Африка като цяло е континент със ширеща се корупция, но страната е успяла да подобри резултатите си и да се изкачи с 16 места до 87 място в класацията за правото на собственост. В страната са въведени механизми за защитата на физическата собственост, като например имотен регистър, и се подобрява и достъпът до кредитиране.

В страните от Източна Европа и Централна Азия обаче като цяло се наблюдава влошаване на показателите през тази година. 

Последни новини
Още от Новини