ЕК отваря отбраната за малки фирми

Национална конференция Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания

Елжбета Бенковска, европейски комисар по вътрешен пазар. Снимка: Bulgaria ON AIR Елжбета Бенковска, европейски комисар по вътрешен пазар. Снимка: Bulgaria ON AIR

Брюксел насърчава сътрудничеството между страните-членки и между компании от ЕС за получаване на финансиране по проекти в областта на отбранителната и аерокосмическата индустрия, каза в София комисарката по вътрешен пазар Елжбета Бенковска.

Тя представи в детайли проекта за Европейски отбранителен фонд, предложен преди няколко седмици в Брюксел.

Финансирането ще е насочено към малки и средни компании от цялата верига на доставки и проекти в две категории – капацитет и изследвания, каза Бенковска.

 

Предложението за Eвропейски фонд за отбраната е съвсем ново и все още се обсъжда от страните-членки, Европейския съвет и ЕП.

Брюксел иска да стартира програмата през 2018 и българското председателство ще трябва да приключи тези преговори през първото тримесечие на следващата година.

"Брюксел ще насърчава и сътрудничеството между страните-членки за участие в проекти за финансиране от фонда", каза Бенковска.

„Страните-членки сами ще си определят приоритетите и ще решават за проектите. И най-важното – страните-членки, а не комисията, ще притежават разработените активи.”

ЕК работи за по-разширеното участие на Европейската инвестиционна банка, която досега не можеше да финансира малки и средни компании сектора на отбраната.

Чуйте откъс от изказването на Елжбета Бенковска във Военния клуб.

 

Последни новини
Още от Новини