Тръмп променя тона спрямо Китай

Американският президент се опита да постигне консенсус по отношение на Северна Корея

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В края на европейската си обиколка президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да постигне консенсус по отношение на Северна Корея след извършеното от Пхенян изпитание на междуконтинентална балистична ракета, предава Асошиейтед прес.

"Нещо трябва да се направи по този въпрос", каза Тръмп на вчерашната си среща с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург. В отделен разговор с японския премиер Шиндзо Абе американският лидер каза, че двамата са се заели "с проблема и заплахата", идващи от Северна Корея, предаде Investor.bg

След срещата с Абе Белият дом заяви, че САЩ са "готови да използват целия набор от възможности" за защита на Япония. Тръмп и Абе се ангажираха, посочи американското президентство, "да удвоят усилията си, за да обединят всички страни и да покажат на Северна Корея, че ще има последствия за нейните заплашителни и незаконни действия".

Правителството на Тръмп се опита да накара Пекин да обуздае Пхенян, важен търговски партньор на Китай, и да убеди севернокорейския лидер Ким Чен-ун да спре да разработва ядрени оръжия, преди те да са придобили капацитета да застрашат територията на САЩ. През последните дни американският президент изразяваше недоволство, че Китай не е направил достатъчно, намеквайки, че е възможно да предприеме самостоятелни действия.

Но на срещата със Си Тръмп му каза: "Оценявам направеното от вас по проблема, пред който всички сме изправени в Северна Корея". А китайският президент заяви, че в китайско-американските отношения продължава да има "деликатни въпроси" и е необходимо да бъде свършена още работа. Той добави обаче, че е изградил "тесни връзки" с Тръмп.

Търговията също беше сред основните теми в разговора между двамата. Правителството на Тръмп проучва възможността, използвайки като аргумент националната сигурност, да въведе нови ограничения за вноса на стомана - мярка, която може да Китай, залял световните пазари с евтина стомана за износ.

"Случиха се много неща, които доведоха до търговски дисбаланси и възнамеряваме да променим това", каза Тръмп на срещата със Си Дзинпин. Американският президент заяви, че иска нещата да бъдат поставени на "справедлива" и "реципрочна" основа.

 

Последни новини
Още от Новини