СЕТА влиза в сила от 21 септември

Споразумението ще доведе до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада

Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com Канадското знаме. Снимка: Freeimages.com

Търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА ще влезе в сила на 21 септември. За това се договориха в Хамбург председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и канадският премиер Джъстин Трюдо, предаде Dnes.bg

Споразумението ще се води активирано временно, докато приключи ратификацията му от националните парламенти на еврочленките.

ЕС и Канада подписаха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) в края на октомври миналата година.

Всички търговски доворености и правила ще действат с изключение на механизма за арбитриране на инвестиционни спорове. Това е най-спорната част на договора, която предвижда излъчени от ЕС и от Канада съдии да решават спорове между частните инвеститори и държавите, вместо това да се прави от националните съдилища.

СЕТА ще доведе до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения ще има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Производителите на 190 защитени търговски марки ще могат да се ползват от закрила на канадския пазар и да се продават под собствените си имена. Сред тях не са розовото масло и горнооряховският суджук - единствените защитени в ЕС български марки. 

Освен търговските условия, със СЕТА се урежда и взаимната закрила на инвестициите и на интелектуалната собственост. Споразумението има разпоредби, отнасящи се до околната среда и до риболова. Всички те ще започнат да действат от 21 септември.

Oще по темата четете във Dnes.bg. 

Последни новини
Още от Новини