Ренци призова за облекчаване на изискванията за бюджетния дефицит

Италия трябва да намали дефицита до 2,1% от БВП през 2017

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бившият премиер на Италия Матео Ренци заяви, че ако бъде преизбран на следващите парламентарни избори, ще поиска от ЕС облекчение на строгите правила за бюджетния дефицит в рамките на пет години в замяна на ангажимент за подобряване на дълговото състояние на страната, предаде Investing.com

Ренци заяви, че ще поддържа бюджетен дефицит от 2,9% - една стъпка под тавана на ЕС от 3%, но ще използва около 30 млрд. евро, за да намали данъците и стимулира растежа.

Споразумение, в което Италия се ангажира да намали съотношението дълг спрямо БВП чрез по-силен растеж в замяна на поне пет години облекчени правила и поддържане на дефицит от 2,9%, ще залегне в програмата на Демократическата партия на следващите избори, които се очаква да се проведат през 2018.

Съгласно разписаните бюджетни цели на правителството Италия трябва да намали бюджетния дефицит до 2,1% от БВП през 2017 от 2,4% през 2016. Според Европейската комисия Италия се нуждае от по-бързо намаление на дефицита, както и на нивото на дълг, което достига втория най-висок размер в еврозоната след Гърция.

Италианската икономика се разширява с най-бавен темп в рамките на валутния блок повече от десетилетие, а прогнозният ръст на правителството за тази година е за нива от около половината от очакваната средна стойност за региона като цяло.

Демократическата партия не се представи убедително на местните избори миналия месец, но проучванията сочат, че партията на Ренци все още е една от политическите сили, които получава широка обществена подкрепа редом с движението Пет звезди. 

Последни новини
Още от Новини