Как се представят суровините през първото полугодие на 2017

Динамиката при цените на суровините и акциите - в противовес от финансовата криза насам

Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg Добив на желязна руда. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Доброто представяне на сектора на суровините е добра новина за трейдърите, заемащите бичи позиции. Всички движения в последно време обаче са насочени по-скоро към нишови сектори - метали като кобалт, цинк и литий, пише Visual Capitalist.

В същото време водещи суровини (злато, петрол, мед) все още отчитат спадове и не могат да достигнат предишните си върхови нива.

Печелившите суровини през първото полугодие на 2017

Паладият е най-добре представящата се суровина досега през тази година. За първи път от 15 години насам цената на суровината изпреварва тази на платината. За периода 2007-2012 цената на паладия е с $1 хил. по-ниска от тази на платината.

Земеделските стоки като суров ориз, свинско место, овес и пшеница, също отчитат сериозни ръстовете в цената. В същото време метали като злато, мед и сребро записват леко повишение, но като цяло вървят нагоре след резкия си спад в края на 2016.

Губещите суровини през първото полугодие на 2017

Най-големият губещ от началото на годината досега е захарта. Тя се срива с над 30% тази година, което се дължи основно на по-слабото потребление на захар в Индия – най-големият потребител на суровината.

Суровините в енергийния сектор и металите също попадат в групата на губещите. Слабата икономическа перспектива и пренасищането на пазара натежават върху представянето на енергийния сектор.

Евтини ли са суровините?

От дъното след финансовата криза през 2009 до днес индексът S&P 500 е нараснал с 215,4%. През същия този период повечето основни суровини се сринаха и не успяха да намерят единна посока. Индексът, следящ тяхното представяне - Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), е надолу с около 31,2%, в противовес на оптимизма на пазара на акции.

Голямата разлика може да се види на графиката, която илюстрира динамиката на движение на двата индекса от 1971 насам. 

Секторът на суровините никога не е бил по-евтин спрямо пазара на акции от последните 45 години насам, което някои анализатори разчитат като знак, че скоро може и да видим така нужното раздвижване.

Последни новини
Още от Новини