Първата среща между Тръмп и Путин вече е факт

Двамата държавни глави се срещнаха в рамките на форума на Г20 в Хамбург

Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация

Едно от най-очакваните събития в геополитически план – първият разговор „лице в лице“ между държавните глави на Съединените щати и Руската федерация Доналд Тръмп и Владимир Путин се състоя в рамките на срещата на Г20 в Хамбург.

В началото на беседата Путин и Тръмп размениха обичайните приветствия по протокол. Както отбелязва РИА Новости руският президент е акцентирал върху желанието си да обсъди както динамиките по оста Москва-Вашингтон, така и базисните въпроси от международната политика.

В отговор Тръмп е отговори, че за него е чест да води преговори с руския държавен глава, добавяйки, че САЩ и Русия очакват „положителни събития“. Двамата президенти се съгласиха, че преговорите трябва да се окажат резултатни.

След кратките си изявления пред представителите на медиите, Путин и Тръмп дадоха да се разбере, че са приключили с откритата част от срещата си, която следва да продължи при затворени врата.

В преговорите ще вземат участие и първите дипломати на САЩ и Руската федерация – Рекс Тилърсън и Сергей Лавров.

Снимка: Президентство на Руската федерация

От пресслужбата на Кремъл отбелязват, че въпреки че срещата между двамата лидери ще бъде ограничена във времеви план, ще бъдат обсъдени редица важни въпроси като ситуацията в Сирия и Украйна, напрежението на Корейския полуостров, както и ключови теми от двустранните отношения между Москва и Вашингтон.

Следва да се отбележи, че това не е първата физическа интеракция между двамата президенти, като те по-рано днес се засякоха в кулоарите на срещата на Г20, където размениха ръкостискания и кратки реплики.

Последни новини
Още от Новини