Партиите с приходи от над 5,2 млн. лв. от президентския вот

Цифрите бяха разкрити от доклад на Сметната палата

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 5,21 млн. лв. са декларираните приходи на партиите от президентските избори, се казва в съобщение на Сметната палата, цитирано от Investor.bg. Институцията е извършила одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците във вота за президент и вицепрезидент, проведен на 6 ноември 2016.

Прегледани са документите на 11 участници в изборите – 2 политически партии, 4 коалиции от партии и 5 инициативни комитета. Общите им приходи за кампанията са 5,212 млн. лв., направени са 2 187 парични дарения от 2 166 физически лица в общ размер на 1,19 млн. лв.

Общият размер на разходите за предизборната кампания на одитираните субекти е 5,210 млн. лв.

От ГЕРБ са похарчили 1,7 млн. лв. за кампанията, а „Обединени патриоти“ - 450 хил. лв. Изборите за президент са стрували на инициативния комитет „Румен Радев и Илияна Йотова“  924 хил. лв. Разходите на партията на Веселин Марешки са малко над 200 хил. лв.

За всички дарения от физически лица са извършени документални проверки, уточняват още от Сметната палата. Освен това на извадков принцип са запитани 480 физически лица за потвърждаване на направените от тях дарения за финансиране на предизборната кампания.

От 258 дарителя са потвърдени направените от тях дарения, от 1 обаче информацията не е потвърдена, въпреки наличието на подписан от лицето договор за дарение, а от останалите дарители не е получена информация.

Общо 82 физически лица са предоставили или дарили средства над 1 000 лв. За 76 от тях са установени данни за доходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за кампанията. За 6 лица е установено несъответствие, но проверката е само въз основа на бази данни на Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ).

Предвидените в Изборния кодекс източници на информация не позволяват да бъдат проследени данни за доходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е напълно вероятно конкретните лица да притежават, уточняват от Сметната палата.

Участниците в кампанията са платили над 277 хил. за медийни пакети.

Последни новини
Още от Новини