ЕС и Япония подкрепиха САЩ в призива за нови санкции срещу КДНР

Ден по-рано посланика на САЩ в ООН заяви, че Вашингтон ще внесе резолюция за задълбочаване на рестриктивния режим

Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA Ким Чен Ун наблюдава военно учение, проведено на 17 април. Снимка: KCNA

Европейският съюз и Япония подкрепиха Съединените щати в призивите им към ООН да бъдат наложени нови санкции срещу режима в Пхенян, пише Financial Times.

Призивите идват в светлината на изстрелването на нова интерконтинентална балистична ракета от страна на Северна Корея по-рано тази седмица, което предизвика нагнетяване на напрежението на Корейския полуостров и региона.

Новите санкции срещу Пхенян бяха подкрепени в съвместно заявление от главата на Съвета на ЕС Доналд Туск, председателят на ЕК Жан-Клон Юнкер и японския премиер Шинзо Абе, които се срещнаха в Брюксел.

„Заставаме уверено зад затягане на мерките, насочени към по-нататъшни рестрикции на трансфера на уреди, технологии и финансиране на ядрените и ракетните програми на Северна Корея. Призоваваме да бъде приета нова и всеобхватна резолюция на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в заявлението на тримата лидери, представено от Доналд Туск.

Общото становище на Брюксел и Токио идва ден след като посланика на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че Вашингтон се подготвя да внесе в международната структура резолюция, призоваваща за задълбочаване на санкциите срещу Пхенян.

Последни новини
Още от Новини