България и Гърция се договориха за мащабен инфраструктурен проект

Планираният мултимодален транспортен коридор ще свърже Черно море, Егейско море и река Дунав

Българския и гръцкия транспортни министри Ивайло Московски и Христос Спирдзис на среща в Солун. Снимка: МТИТС Българския и гръцкия транспортни министри Ивайло Московски и Христос Спирдзис на среща в Солун. Снимка: МТИТС

България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис.

Това се разбра след срещата между българския и гръцкия транспортни министри Ивайло Московски и Христос Спирдзис, проведена днес (6 юли) в Солун.

Както съобщават от пресцентър на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, гръцката страна е прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. „По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на р. Дунав“, коментират от ведомството.

По време на срещата гръцкият министър е предложил включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри са се обединили около позицията, че това е проект с висока добавена стойност. „Очакванията са, че той ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари“, пишат от МТИТС

Министрите са обсъдили създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Друга тема, върху която е било акцентирано, е уеднаквяването на стандартите за пристанищни, железопътни и мултимодални услуги между двете съседни държави, като идеята е всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор. Идеята е по-този начин бизнеса да бъде облекчен чрез намаляван на административната тежест върху него.

„С оглед постигнатата обща позиция за проекта предстои двете държави в кратки срокове да подпишат Меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе – Варна – Бургас - Александруполис – Кавала – Солун. Министър Московски отправи покана към гръцкия си колега след изготвяне на окончателните текстове на документа той да бъде подписан в България“, се казва още в съобщението на транспортното ведомство.

От гръцката страна са посочили, че Атина ще подкрепи изцяло България по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018.

Последни новини
Още от Новини