Катар – сега накъде

Изолацията на страната е в ущърб на икономиката й

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Страните, изолиращи Катар, ще се срещнат днес в Египет, за да обсъдят как да процедират оттук нататък, тъй като изтича срокът, в който Катар трябва да приеме поставените от тях искания, пише Bloomberg.

Министрите на външните работи от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет ще се срещнат в Кайро точно месец, след като правителствата им прекратиха дипломатическите и търговските връзки с Катар.

Допълнителни наказателни мерки могат да влязат в сила след изтичането на крайния срок, който бе удължен в понеделник с 48 часа.

„Все още няма подробности около отговора на Катар за 13-те искания на блока за прекратяване на конфликта, но Саудитска Арабия и нейните съюзници вероятно няма да го приемат“, това каза днес министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел след брифинг за отговора на Катар.

Катар отрича обвинението на блока, че спонсорира тероризма и заявява, че исканията – включително намаляването на връзките с Иран, прекратяването на военното присъствие на Турция в страната и закриването на медийната мрежа Al Jazeera – са умишлено направени толкова крайни, за да бъдат отхвърлени.

Изолацията на най-големия износител на втечнен природен газ в света е в ущърб на неговата икономика. Инвестиционната служба на Moody's намали кредитния рейтинг на Катар до отрицателен вчера, като се позова на икономическите и финансовите рискове от изолацията.

 

Последни новини
Още от Новини