Какво очаква Кремъл от срещата Путин-Тръмп

Лидерите на Белия дом и Кремъл ще се срещнат на 7 юли в рамките на форума на Г20 в Хамбург

Путин по време на визита в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg Путин по време на визита в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg

Първата среща между държавните глави на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин е едно от събитията в рамките на срещата на Г20 в Хамбург този петък и събота (7 и 8 юли), което се следи с най-голям интерес от световната общност и медии.

Какво очакват от Кремъл от предстоящия разговор между двамата лидери – срещата да се проведе в „работна атмосфера“, а между Путин и Тръмп да се установи „работен диалог“. Това се разбира от изказване на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

„Това е първата среща, първото познанство на двамата президенти, това, може би, е най-важното в тази среща“, предава думите на Песков РИА Новости.

По думите на говорителя на Кремъл работният диалог между Путин и Тръмп е „жизнено необходим за целия свят“, като би помогнал да се повиши ефективността на решенията по „критичната маса конфликти и проблеми, която расте от ден на ден“.

Срещата между лидерите на Съединените щати и Руската федерация ще бъде пълноформатна, но все пак ограничена във времеви план. Според Песков разговорът ще бъде добра възможност да бъде преповторена позицията на официална Москва относно „безперспективността на Минските споразумения“.

Темите, които ще бъдат обсъдени са свързани със ситуацията в Украйна и Сирия, борбата с международния тероризъм, както и множество теми от двустранните отношения по оста Вашингтон-Москва.

Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се проведе на 7 юли в рамките на срещата на Г20 в Хамбург. Тя е първата по рода си, но двамата лидери нееднократно са провеждали телефонни разговори, като такива са осъществявани вече три пъти само от началото на годината.  

Последни новини
Още от Новини