Кандидатурата на Мария Габриел бе одобрена от Европарламента

Евродепутатите приеха кандидатурата на българката с 517 гласа за , 77 против, а 89 се въздържаха

Снимка: Пресотдел ЕК Снимка: Пресотдел ЕК

Кандидатурата на България за еврокомисар Мария Габриел бе официално одобрена от Европейския парламент. Българката ще заеме ресор, а за нея евродепутатите гласуваха с 517 гласа „за" , 77 „против", а 89 се въздържаха, предава Bulgaria ON AIR.

След като бъде назначена от Съвета на Европейския съюз Габриел ще поеме поста в навечерието на седмичното заседание на еврокомисарите идната сряда. 

Третият български еврокомисар ще работи с мандат до средата на 2019 година, когато изтича мандатът на сегашната Европейска комисия. 

Габриел, която вече два мандата е евродепутат от ГЕРБ, беше предложена от новото българско правителство за еврокомисар за свободния ресор цифрова икономика и цифрово общество. 

Постът беше освободен от Гюнтер Йотингер, който пое европейския бюджет след напускането на Кристалина Георгиева в началото на годината. 

Габриел беше официално номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, а след това се справи изключително успешно с изслушването си пред ресорните комисии в Европарламента.

Преди изслушването някои европейски представители бяха скептични, че тя може да се справи с поста заради липсата на опит в дигиталната икономика и възрастта си. 

Изпитът пред двете комисии обаче мина гладко, без напрежение и твърде спорни въпроси. Групата на социалистите и демократите - втората най-голяма в ЕП - заяви своята подкрепа за кандидата за трети български еврокомисар. 

Последни новини
Още от Новини