Нормализирането на отношенията между Белград и Прищина няма да е бързо

Антон Панчев, политолог и албанист от СУ, Светът е бизнес, 03.07.2017

Александър Вучич и Хашим Тачи по време на среща при Федерика Могерини. (03.07.2017) Снимка: Кадър Tanjug Александър Вучич и Хашим Тачи по време на среща при Федерика Могерини. (03.07.2017) Снимка: Кадър Tanjug

Сигналите, които идват от Брюксел след днешната среща между сръбския и албанския президенти, са обнадеждаващи. Тачи и Вучич се договориха да продължат диалога с нови теми, както и да прилагат старите споразумения.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с Николай Кръстев политологът и албанист от Софийския университет Антон Панчев.

„Въпросът обаче не е толкова лесен, защото в Косово все още не са излъчени новите институции след предсрочните парламентарни избори и не е ясно кога ще стане това. Всичко зависи от правителството и парламента, а президентът Тачи да е поел ангажименти, които да не бъдат одобрени от новата власт“, допълни той.

„В следващите няколко месеца няма да има реално развитие на двустранните отношения поради трудния процес на съставяне на правителството в Косово. При всички случа и ще бъдат предвидени нови преговори през есента“, посочи албанистът.

Панчев представи и основните акценти от все по-набиращата популярност в Косово платформа на лидера на младежкото национално движение „Самоопределение“ Албин Курти. В нея е записано, че преди да започне преговори с Белград, Прищина първо трябва да постигне решение на казусите с косовските сърби. „Тук става най-вече въпрос за прословутата Асоциация на сръбските общини, която трябва да изключително вътрешнокосовски въпрос и по нея не трябва да има преговори със Сърбия“, каза той.

Вижте повече:


 

Последни новини
Още от Новини