Търговският обмен между Турция и България премина $5 млрд.

Турските инвестиции в страната ни към момента надхвърлят $2,2 млрд.

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

За първите пет месеца от годината търговският обмен между Турция и България надхвърли $5 млрд.

Това е своеобразен рекорд в развитието на търговско-икономическите отношения между двете държави, съобщава БТА, като се позовава Анадолската агенция, която цитира турския посланик в София Сюлейман Гьокче в репортаж за състоялия се в София турско-български бизнес форум.

Турските инвестиции в страната ни към момента надхвърлят $2,2 млрд., съобщи Investor.bg. 

Посланикът е заявил още, че Турция очаква увеличаване на насрещните капиталовложения.

В събитието, организирано от Българо-турската търговско-промишлена палата (БТТПП) съвместно с търговското представителство на турското посолство в София, са участвали над 200 турски и български бизнесмени. Целта на мероприятието е да се  запознаят деловите среди в Турция с възможностите за инвестиции в България.

По думите на председателя на БТТПП Фикрет Индже данъчната и икономическата политика на България са най-благоприятните в Европа. 

По време на форума председателят на турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически отношения на Турция  Деик Осман Ак, е акцентирал върху ситуацията с натрупването на опашки от тирове при преминаване през турско-българските граници, който създава големи затруднения.

"Проблемът е належащ и трябва да се разреши колкото може по-скоро с участието на отговорните институции от двете страни, ако искаме действително нарастване на взаимния търговско-икономически обмен ", подчертава Осман Ак.

Според главния търговски аташе на търговското представителство на Турция в София Емрах Сазак има неоползотворен потенциал в бизнес отношенията двете държави, но срещите между предприемачи от двете страни създават условия за реализирането им.

Последни новини
Още от Новини