Членството в ЕС и НАТО започва от промяната в манталитета

Конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и развитието на региона, смята премиерът Борисов

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Членството в НАТО и ЕС започва с промяната в манталитета. Това коментира българският премиер Бойко Борисов по време на Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, който се провежда в Дубровник. 

„На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени", каза Борисов, предаде Investor.bg

"В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало”, допълни още той.

"Пресните рани" от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и развитието на региона, смята още българският премиер.

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите. „Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат”, каза той.

Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Последни новини
Още от Новини