Си прие военния парад в Хонконг

Стивън Енгъл, Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин приема военния парад в Хонконг. 30 юни 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg Президентът на Китай Си Дзинпин приема военния парад в Хонконг. 30 юни 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин увери Хонконг, че Китай продължава да подкрепя територията на фона на протести на активисти за повече демокрация, съобщи Bloomberg.
Си Дзинпин, който за пръв път от началото на мандата си пристигна в Хонконг, каза, че Пекин смята принципа „Една страна-две системи”, даваща автономия на Хонконг, за успешен.

„Хонконг е в сърцето ми”, каза Си в кратка публична изява в града, където в последните години станаха поредица от антиправителствени протести.

„Централното правителство ще подкрепя развитието на Хонконг както винаги”.

Чуйте репортажа на Стивън Енгъл от Bloomberg от военното летище.

„Реакцията на Хонконг на посланието на Си ще бъде разнообразна”, каза Тим Съмърс, старши консултант в Chatham House в Хонконг, цитиран от Bloomberg. „Някои смятат Пекин за източник на всички проблеми на Хонконг и няма да са доволни каквото и да каже Си. Иначе политиката в Хонконг ще продължи да дърпа встрани от Пекин, не към него”.

На 1 юли 1997 китайското знаме бе развято над Хонконг за пръв път от 156г. британско управление, съгласно съвместната китайско-британска декларация от 1984, поставяща условията на връщането на управлението на Пекин. Документът включва условия като демокрация и независими съдилища, както и статут на „специален административен регион”.

Конституцията на Хонконг запазва използването и на прецедентното право, правото на частна собственост, свобода на словото и включва клаузата „една страна-две системи”, както и разпоредба за избор на ръководител на администрацията на острова. От 20г. главният администратор /председател/ на Хонконг се избира от панел от 1200 политици, след като предложението на Пекин за преки избори през 2015 бе отхвърлено.

 

Последни новини
Още от Новини