Руски банки са заплашени от глоби заради неиздадени кредити

Под натиск са подложени финансови институции, получили средства по антикризисна програма през 2015

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министерство на финансите на Русия подкрепя идеята на Сметната палата да бъдат глобявани банки, които са се възползвали от правителствената антикризисна програма за помощ, но не са увеличили обема на кредитите.

Санкциите ще са в обем не повече от 2% от получените средства в рамките на програмата, информира „Известия“, като се позовава на зам.-министъра на  финансите  Алексей Мойсеев.

Решението е взето от Агенцията за гарантиране на влоговете тази седмица. Експерти коментират, че глоби в такъв размер едва ли ще принудят банките да променят политиката по кредитиране.

Изданието припомня, че през 2015 правителството е рекапитализирало банките с 1 трлн. рубли заради влошеното състояние на икономиката чрез облигации по федерален заем. От помощта са се възползвали ВТБ, Росселхозбанк, Промсвязбанк, ФК Откритие, Алфа-банк, Новикомбанк, Связ-банк, Уралсиб и други финансови институции. Клонове на чуждестранни банки не са успели да се възползват от помощта.

Участието в програмата задължава банките да изпълнят редица условия, основното от които е да увеличават кредитния портфейл с 1% месечно чрез ипотеки, заеми към малки и средни фирми и проекти по приоритетни направления, посочени от държавата. 

За времето на действие на програмата банките са използвали 80% от полученото финансиране за оборотни средства, а за  инвестиционни проекти – едва 4,5%, твърди Сметната палата

Повече вижте в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини