Путин официално удължи контрасанкциите срещу Запада до края на 2018

Действието на Москва идва в отговор на санкциите от страна на Брюксел, които в сряда официално бяха удължени с половин година

Путин по време на визитата си в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg Путин по време на визитата си в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg

Президентът на Руската федерация Владимир Путин официално удължи констрасанкциите срещу Запада до 31 декември 2018. Това се разбира от документ, публикуван в руския правителствен портал за правна информация.

Припомняме, че вчера (29 юни) премиерът на страната Дмитрий Медведев даде да се разбере, че именно това ще бъде действието на Москва.

„ЕС прие решение за продължаване на антируските санкции. За съжаление, нашите европейски партньори продължават тази неконструктивна линия по отношение на нашата държава. За пореден път политиката взима връх над икономиката и въобще над здравия разум. В тази ситуация ще реагираме адекватно. Вчера обсъдихме този въпрос с президента. Правителството ще внесе предложение до президента за продължаване на ответните мерки с още една година, до 31 декември 2018“, съобщи Медведев.

Русия въведе ембарго на редица стоки от страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия в отговор на рестрикциите, наложени на Москва от тяхна страна. В последствие забраната бе разширена, като в нея бяха включени и Албания, Черна Гора, Исландия и Лихтенщайн, които се присъединиха към западните санкции, а в края на миналата година в този списък попадна и Украйна. Ембаргото се простира върху стоки като говеждо, свинско и птиче месо, риба, млечни продукти, плодове, зеленчуци и редица други категории продукти.

 

Последни новини
Още от Новини