Мерки за сигурност в Хонконг за годишнината

Ивон Ман, Bloomberg

Войници от Китайската народна армия на парат по случай 20-годишнината от предаването на управлението на Хонконг от Великобритания на Китай. Хонконг. 30 юни 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg Войници от Китайската народна армия на парат по случай 20-годишнината от предаването на управлението на Хонконг от Великобритания на Китай. Хонконг. 30 юни 2017. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна с жена си в Хонконг на 29 юни 2017 за участие в тържествата по случай 20-годишнината от връщането на Хонконг под китайско управление.

"Хонконг винаги е бил в сърцето ми", каза Си.

Чуйте репортажа на Ивон Ман, Bloomberg.

Китай призова САЩ да не се меси във вътрешните му работи след като Вашингтон призова китайските власти да предоставят свобода на придвижване на нобеловия лауреат Лю Сяобо и неговата съпруга, съобщи РИА Новости.

По-рано АФП съобщи, позовавайки се на представител на американското посолство в Пекин, че САЩ призовават Китай не само да освободи правозащитника, който е в затвора от 2009, но и да отмени домашния арест за него и жена му, както и да му даде достъп до медицинска помощ.

Лю Сяобо бе освободен от затвора и изпратен в болница за лечение на рак.

Нобеловият комитет съобщи в Туитър, че приема новината за освобождаването на Лю Сяобо „със смесица от облекчение и дълбока тревога”.

„Комитетът е доволен да научи, че Ли Сяобо е извън затвора. Същевременно Комитетът съжалява силно, че трябваше да се стигне до сериозно разболяване, преди китайските власти да пожелаят да го освободят от затвора. Лю Сяобо води неуморна борба за демокрация и човешки права в Китай и вече плати тежка цена за участието си”.

Последни новини
Още от Новини