Украйна променя статута на Крим

Киев обаче не се отказва от анексираната от Москва територия, която продължава да счита за своя

Паметник във водите на пристанището на Севастопол. (28.02.2017) Снимка: Misha Friedman/Bloomberg Паметник във водите на пристанището на Севастопол. (28.02.2017) Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Украинският президент Петро Порошенко е поръчал на Конституционната комисия на страната да подготви проект за промяна на статута на п-в Крим. Това съобщи депутатът от Върховната рада на Украйна Юрий Чижмар в интервю за украинският „5 канал“, цитирано то РИА Новости.

Припомняме, че полуостровът бе анексиран от Москва през пролетта на 2014 след непризнат от международната общност референдум, като сега, според руската конституция, се води обект на Руската федерация. Украйна обаче, непризнавайки незаконното му отнемане, продължава да счита Автономна република Крим за своя територия, като дори местните органи на властта продължават формално да функционират в град Херсон, намиращ се на устието на р. Днепър.

„Разбрахме, че към днешна дата Автономна република Крим вече не може да съществува в състава на унитарната страна“, заяви депутатът.

Активно се работи над десетия раздел на украинската конституция, в който е описан статусът на „Автономна република Крим“, допълни той.

Разбира се, промяната на статуса на полуострова не значи, че Киев се отказва от анексираната от Русия територия. Украински представители нееднократно са заявявали, че Крим обезателно трябва да се върне под контрола на Украйна. Държавният глава Петро Порошенко пък в свое изказване изрази сигурност, че украинските знамена „ще се развяват гордо в свободен Крим“. 

Последни новини
Още от Новини