Парламентът одобри взимането на нов държавен заем

Сумата от €200 млн. ще бъде използвана за съфинансиране на инвестиционни проекти по три оперативните програми

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Заем от €200 млн. от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 одобри парламентът въпреки острата критика на БСП.

Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, като парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година. С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми „Региони в растеж 2014-2020", „Развитие на човешките ресурси 2014-2020" и „Науки и образование за интелигентен растеж 2014-2020".

По думите на социалиста Румен Гечев, цитирани от Dnes.bg, правителството обаче мами парламента, защото в споразумението няма никакви разчети по пера, нито пък обосновка как заемът ще се отрази на финансовата ни система.

Той каза, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти.

„Те ни вкарат в схема, при която взимайки този заем няма как да откажем разселването на мигранти", обвини червеният депутати допълни, че след като четири страни от Централна Европа отказват да приемат бежанци, явно те ще бъдат пратени в България с този заем.

"Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,7 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, откъде накъде ще теглим заем", поиска обяснение от управляващите социалистът.

Той припомни още, че Народното събрание е гласувало вече 16 млрд. лева заем и сега се иска одобрението на депутатите за още €200 млн.

Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

Според него явно кабинетът не разполага с никакви свободни средства и заради това му се налага да моли за заем €200 милиона.

"В мотивите на кабинета пише, че заемът е сключен при много благоприятни условия, но това е подигравка с парламента, защото няма цифри, явно по тази формула ще карат и вместо да искат милиарди, ще взимат 200 милиона този месец, 200 милиона следващия като честитка за българския народ", коментира Гечев.


 

Последни новини
Още от Новини