Мосул е окончателно освободен

С падането на основния бастион на ИДИЛ в Ирак натискът срещу терористите се увеличава неимоверно

Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News

Бастионът на ИДИЛ в Северен Ирак – град Мосул, е освободен напълно от иракските правителствени сили. Това се разбира от съобщение на Министерството на отбраната на близкоизточната страна, цитирано от Sky News Arabia.

„ИДИЛ вече не контролира нито един район в Мосул. Терористите нямат друг изход, освен капитулация. Присъствието на ИДИЛ в Ирак завинаги завърши“, се казва в изявлението.

„Псевдодържавата рухна: освободена е джамията ан-Нури“, съобщава още телевизионния канал. Съобщава се за разкол в редиците на бойците на ИДИЛ, като в района на историческата джамия са останали да водят бойни действия едва 5-ма членове на терористичната организация.

Миналата седмица терористите взривиха главната джамия на Мосул ан-Нури, когато иракските военни вече се намираха в близост до нея. Именно в тази джамия през лятото на 2014 главата на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади обяви халифат на територията на завладените от групировката земи, а себе си – за халиф.

След освобождението на града обаче ще е нужно доста време, докато нормалният живот в него бъде възстановен напълно. По оценката на официален Багдад за обновяване на полуразрушения град ще са нужни не по-малко от 5 години и милиарди долари. По време на войната са сринати напълно летището, главната гара и университетът в града, втори по големина в Ирак.


 

Последни новини
Още от Новини