Москва най-вероятно ще удължи контрасанкциите срещу ЕС до края на 2018

Това е ответна мярка на санкциите от страна на Брюксел, които вчера официално бяха удължени с половин година

Витрина с месни продукти в супермаркет в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Витрина с месни продукти в супермаркет в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското правителство ще предложи на президента Владимир Путин да удължи контрасанкциите срещу Европейския съюз с още една година, т.е. до 31 декември 2018. Това съобщи министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, предава РБК.

„Вчера ЕС прие решение за продължаване на антируските санкции. За съжаление, нашите европейски партньори продължават тази неконструктивна линия по отношение на нашата държава. За пореден път политиката взима връх над икономиката и въобще над здравия разум. В тази ситуация ще реагираме адекватно. Вчера обсъдихме този въпрос с президента. Правителството ще внесе предложение до президента за продължаване на ответните мерки с още една година, до 31 декември 2018“, съобщи Медведев.

Руският премиер също така изрази увереност в способностите на руските производители да се възползват от възможностите, които се отварят пред тях в следствие на контрамерките на Москва срещу ЕС.

Русия въведе ембарго на редица стоки от страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия в отговор на рестрикциите, наложени на Москва от тяхна страна. В последствие забраната бе разширена, като в нея бяха включени и Албания, Черна Гора, Исландия и Лихтенщайн, които се присъединиха към западните санкции, а в края на миналата година в този списък попадна и Украйна. Ембаргото се простира върху стоки като говеждо, свинско и птиче месо, риба, млечни продукти, плодове, зеленчуци и редица други категории продукти.


  

Последни новини
Още от Новини