Колко ще губи ежегодно ЕС след изхода на Лондон от европейското семейство

Въпросът вълнува не само бюрократите в Брюксел, а и страни като България, чиито икономики са силно свързани с постъпващите от Европа финансови инжекции

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Преди година и няколко дена (на 23 юни 2016) болшинството от гражданите на Великобритания гласуваха за това страната им да излезе от Европейския съюз. Референдумът, разбира се, за разлика от други държави, бе взет предвид от политиците на Острова и страната върви бавно, но сигурно към Brexit, под една или друга форма. Разбира се, все още съществува и вариант, при който Обединеното кралство остава в ЕС, но той е твърде малко вероятен с оглед на твърдата позиция, заета от Лондон по въпроса.

Тук обаче неизменно изниква въпросът – какъв ще бъде размерът на финансовите загуби на Европейския съюз след като Великобритания излезе от единната европейска общност? И това питане не вълнува само бюрократите в Брюксел, а и държави като нашата, чиито икономики са силно свързани с постъпващите от Европа финансови инжекции.

Отговорът на този въпрос идва от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. По думите му, цитирани от The Guardian, след като Лондон излезе от европейското семейство, бюджетът на ЕС ще бъде ежегодно ощетяван с до €20 млрд.

„С нас повече няма да бъде Великобритания, но тя внасяше в бюджета повече, отколкото получаваше, независимо от привилегиите, които бе получила по времето на Маргарет Тачър, затова ще имаме бюджетен дефицит от €10-11 млрд. на година“, предава думите на еврокомисаря британското издание.

Загубата обаче е много над тези цифри, като заради необходимостта да бъдат финансирани нови проекти в сферата на отбраната и безопасността, тази сума може да скочи до два пъти, коментира Йотингер.

Какво следва обаче? Както във всяка икономическа система, била тя национална или наднационална, щом от някъде се отнема, то следва от някъде да се добави. Следователно логично е следното следствие – просто ще се очаква налагане на допълнителни данъци на територията на ЕС. От това има необходимост, допълва Йотингер.
 

Последни новини
Още от Новини