Eмигрантите остават най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро е притокът на капитали от българи, работещи в чужбина до април

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си страната 293,9 млн. евро от началото на годината до края на април. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната, предаде Investor.bg

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016.

По-конкретно, през април 2017 инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016. 

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция. 

Повече по темата вижте в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини