Държавите от ЕС излизат с единна позиция по ключови теми на срещата на Г20

Намерението бе обявено от германския канцлер Ангела Меркел, която изрази желание да бъде постигната и единна позиция със САЩ по въпросите за климата

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Държавите от Европейския съюз ще излязат с единна позиция по редица ключови теми на предстоящата през следващата седмица среща на Г20 в Хамбург. Това се разбра от думите на германския канцлер Ангела Меркел след нейна среща с лидери на страни от съюза днес (29 юни) в Берлин, предават световните агенции.

„Ние, европейските участници в „Двадесетката“ имаме намерение, заедно с останалите (държави от ЕС – бел.ред.) да внесем съгласувани сигнали по време на срещата (в Хамург – бел.ред.)“, заяви Меркел.

Канцлерът на Федералната република също така посочи, че има разногласие със САЩ по въпросите за климата, но този въпрос „ще бъде обсъден“. „Днес потвърдихме подкрепата си за Парижкото споразумение“, посочи тя.

Меркел изрази надежда, че държавите от Г20 ще могат да излязат с обща позиция по въпроса. „Искаме да достигнем до общо решение, макар и да знаем, че това трудно ще бъде направено по въпроса за климата“, добави тя.

Все пак има допирни точки между САЩ и останалите страни от Г20, посочи тя. Такива са въпросите за борбата с тероризма, за здравеопазването, за трудовата заетост при жените. „Ще направим всичко възможно, за да си сътрудничи,“, категоричен бе канцлерът.  

Последни новини
Още от Новини