Радев: Грипените не са кренвирши, правят се по поръчка

По-рано се появиха информации, че моделът на Грипен, който избра България, ще спре да бъде произвеждан

Българският и румънският президенти на среща в Букурещ. (28.06.2017) Снимка: Президентство Българският и румънският президенти на среща в Букурещ. (28.06.2017) Снимка: Президентство

Грипените не са кренвирши, за бъдат произвеждани в серия, а после да се спират. Правят се по поръчка. Не бих искал да навлизам в детайли и да ангажирам Румъния с нашите проблеми.

Това заяви по време на визитата си в румънската столица Букурещ, където се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис българският държавен глава Румен Радев. Президентът реагира на журналистически въпрос, в който го попитаха за това, че моделът на „Грипен“, който България избра за нов боен самолет за ВВС, ще спре да бъде произвеждан.

Междувременно на днешното пленарно заседание на Народното събрание депутатите създадоха временна анкетна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет със 114 гласа „За“, 69 „Против“ и 9 „Въздържал се“.

Предложението за това дойде от парламентарната група на ГЕРБ, а в мотивите му е записано, че заключителният етап от процедурата се е развил по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков. Tова според тях е период без ефективни методи за упражняване на контрол на изпълнителната власт, заради неработещия парламент.

Комисията ще се състои от 19 народни представители за срок от 2 месеца. За председател на комисията бе избран народният представител от ГЕРБ Емил Христов, а за зам.-председател Христо Гаджев.

Миналият петък пък (23 юни) премиерът Бойко Борисов заяви, че кабинетът ще започне преговори със Швеция за самолети „Грипен“ за нуждите на Военновъздушните сили.

„Грипените са предопределени – знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския Грипен на първо място“, заяви Борисов пред представители на медиите след срещата му с шведския му колега Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел.

 

Последни новини
Още от Новини