Кремъл се надява да възобнови сътрудничеството си с ЕС в ядрената сфера

Работната група между Брюксел и Москва в атомната сфера бе прекъсната заради охлаждането на отношенията между Европа и Русия

Атомна централа във Воронеж. (03.06.2015) Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Атомна централа във Воронеж. (03.06.2015) Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия се надява да възобнови съвместната работна група с Европейската комисия по взаимодействие в областта на атомната енергия. Това заяви в интервю за ТАСС зам.-президентът на „Росатом“ Кирил Комаров по време на провежданата в Брюксел конференция за атомна безопасност на Стария континент.

„Смятаме, че е необходимо да възстановим съвместната работна група. Що се отнася до нас, ние сме готови да възобновим и усилим този диалог, който способства за безопасността в атомната сфера“, заяви Комаров.

Според зам.-главата на руската държавна атомна корпорация възстановяването на работната група с Брюксел е само въпрос на време. „Считам, че има перспективи. Мисля, че това е само въпрос на време, защото това е много важен и взаимоизгоден диалог и за Русия, и за ЕС“, предава думите му руската агенция.

Комаров също така припомни, че работната група между Брюксел и Москва за сътрудничество в атомната сфера бе създадена преди няколко години . „Главната цел на тази група преди всичко беше унификация на стандартите в областта на безопасността и обменът на информация. Сега, за съжаление, този обмен е преустановен по разбираеми причини“, допълни той.

Последни новини
Още от Новини