КНСБ ще спасява българската енергетика, кани на среща Борисов и Станишев

Причината – решение на ЕК за вредните емисии от индустрията, което ще засегне българските мини и ТЕЦ-ове

ТЕЦ "Марица изток 2". Снимка: Официален сайт "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД ТЕЦ "Марица изток 2". Снимка: Официален сайт "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД

КНСБ кани министър-председателя Бойко Борисов и лидерът на ПЕС Сергей Станишев на спешна среща за спасяване на българската енергетика в Стара Загора, чийто домакин ще е кметът на града Живко Тодоров. Това обяви в Кърджали лидерът на синдикалната организация Пламен Димитров, съобщава пресотдела на КНСБ.

След среща с екоминистъра Нено Димов, проведена по-рано днес, разбрахме, че единственият начин да спасим българските мини и горивните инсталации, които разчитат на местни въглища, от по-високите изисквания към въглеродните емисии е да активираме гласуване в Европарламента, който да принуди Комисията да прегласува решението си по т.нар. BREF документ. Затова каним десни и леви лидери да доведат своите евродепутати от двете основни политически партии, които да активират такъв вот“, обясни Пламен Димитров, според когото тази среща трябва да се случи бързо поради факта, че държавата ни има едва 20 дена, в които да реагира.

Друг акцент от изказването на синдикалния лидер бе позицията му, че вносът на работна ръка не може да пребори последиците от демографската криза. „За последните 16 години близо милион души са напуснали страната. В същото време в страната ни са регистрирани 2341 работници от страни, извън ЕС. Висококвалифицираните, които бизнесът може да вкарва почти неограничено, пък са 285. Това показва, че вносът на работна ръка, може само да пълни дупки, например в туризма и то за кратко, до 90 дни. Той не може да реши генералният въпрос с липсата на хора в страната, а единственото му решение са по-високите заплати“, заяви Димитров.

„Искаме увеличение на доходите с поне 120 лева и това трябва да става всяка година. Минималната заплата пък трябва да расте с поне 60-70 лв., ръст по-висок от планирания от управляващите за следващата година“, постави исканията на КНСБ той.

Последни новини
Още от Новини