46 хил. първокласници ще получат 250 лв. за новата учебна година

Заявление за получаване на средствата се подава до 15 октомври

22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria 22 СУ Георги Стойков Раковски, София. (15.09.2015) Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Около 46 хил. първокласници от семейства с ниски доходи ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 250 лева, реши кабинетът, предава пресотделът на МС.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да получат средствата имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път.

Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 400 лв., уточняват от правителствената пресслужба.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Последни новини
Още от Новини