КНСБ пуска горещ телефон за нарушения на работните условия в горещините

Санкцията за работодателите може да достигне 15 хил. лв., а при повторно нарушение - 30 хил. лв.

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

КНСБ пусна „горещ“ телефон, на който се приемат сигнали за нарушения от страна на работодателите на работните условия по време на високите температури през летния сезон. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на синдикалната организация.

„Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа“, се казва в съобщението на КНСБ.

Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. В закрити помещения оптималната температура през топлия период не трябва да надвишава 28 градуса.

„Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ“, посочват от синдиката.

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от Главната инспекция по труда могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1 500 до 15 хил. лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 хил. до 30хил. лв.

Сигнали за нарушения се приемат на тел. 02/ 40 10 427 и 02/ 4010 452.

Последни новини
Още от Новини