Защо Италия осигури $19 млрд. за банките

Жан Медсен, член на Инвестиционния комитет на Carmignac

Банка Banca Popolare di Vicenza SpA. Рим. Италия. 23 декември 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Банка Banca Popolare di Vicenza SpA. Рим. Италия. 23 декември 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Intesa Sanpaolo, която ще поеме здравите активи на двете банки в затруднение от Северна Италия, съобщи в понеделник, 26 юни, че след приобиването ще затвори 600 офиса и от новата група доброволно ще напуснат 3900 служители, предаде АFP.

Правителството на Италия се ангажира да вложи 17 млрд. евро (от които 5 млр.д незабавно) в две банки в затруднение от един от най-богатите региони в страната.

Това насърчава "малко икономическото доверие, но по-важното е, че отключва възможността да се кредитират малки и средни компании", каза Жан Медсен, член на Инвестиционния комитет на Carmignac в интервю за Bloomberg.

"Очевидно когато сте натрупали необслужвани кредити и сте в процес на продължително преструктуриране, много е трудно да отпускате кредити на малки и средни компании".

Чуйте цялото интервю във видеото:

Намесата в Banca Popolare di Vicenza SpA и Veneto Banca SpA включва държавна помощ за Intesa Sanpaolo SpA да придобие добрите им активи, каза финансовият министър Пиер Карло Падоан в неделя, 25 юни 2017.

Двете  банки ще бъдат ликвидирани, но активите им се поемат от Intesa. Договорът бе подписан в понеделник, съобщи Intesa. Поетите от нея активи включват 9960 работни места в Италия и 880 в чужбина и общо 960 офиса.

ЕК одобри плана

Италия слага край на месеци преговори с регулаторите, в които правителството се опитваше да спаси двете банки, включително чрез призив към богатите хора в региона да помогнат за спасяването им. Усилията бяха прекратени в петък, 24 юни, когато ЕЦБ каза, че банките фалират или се очаква да фалират и предаде случая на Единния борд за преструктуриране / Single Resolution Board / в Брюксел.

Кредиторите ще бъдат разделени на добра и лоша банка, каза премиерът Джентилони. Държавната намеса се наложи след като стана ясно, че вложителите са изправени пред риск, каза той. Северна Италия, регионът, в който работят е „един от най-важните за нашата икономика, най-вече за дребния и среден бизнес”.

Допълнителни 12 млрд евро ще бъдат предоставени за потенциални бъдещи загуби, каза Падоан. Италианското Министерство на финансите оценява обема на загубите на около 400 млн евро. Сумата е вече включена в средствата, предоставени на Intesa.

„При сегашните условия това е добра сделка за Intesa и ще увеличи приходите и пазарния дял практически без капиталов разход”, каза Александър Пелтешки, инвестиционен мениджър в Kames Capital Plc, цитиран от Bloomberg.

Централната банка на Италия съобщи, че офисите на двете банки са отворени в понеделник и „всички операции могат да се извършват нормално, но вече отговорността за тях поема Intesa Sanpaolo”.

 

Последни новини
Още от Новини