Робърт Сорос напуска фамилния бизнес

Защо най-големият син на Джордж Сорос напуска кораба майка - Soros Fund Management

Робърт Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Робърт Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Робърт Сорос, вицепредседател на борда на директорите и президент на Soros Fund Management (SFM), се оттегля от тези постове, както и от ежедневния мениджмънт на 26-милиардната компания, за да се отдеде на инвестиции на собствените си средства. 

Най-голямото от петте деца на Джордж Сорос, 53-годишният Робърт, ще остане собственик във фирмата, където работи на различни инвестиционни и мениджърски постове над 20 години. Той ще продължи да бъде ангажиран в стратегическите дългосрочни планове, но ще създаде собствена компания, наречена Soros Capital, която ще се насочи към неликвидни инвестиции, включително венчър капитал. 

"Противно на миналото, когато всичко се концентрираше под един чадър от мощната хватка на патриарха, Soros Fund Management сега ще се трансформира в модел, който предоставя адаптирани решения за различните нужди на фамилията Сорос, както и на клиентите на фонд Сорос", заяви Робърт в телефонно интервю за Bloomberg.

Промяната настъпва, след като семейната компания нае Даун Фицпатрик тази година на позиция главен инвестиционен директор, за да подпомогне диверсификацията на свръхголемите, балансирани  залози, които създадоха огромното богатство на Джордж Сорос и циментираха репутацията на 86-годишния милиардер, като един от най-талантливите трейдъри. Дейвид Милич, който се присъедини към Сорос преди четири години, като директор на оперативния офис, ще поеме задълженията на Робърт в мениджмънта на фонда. 

Компанията правеше по-малко макро залози, заради "помръкналите възможности", заявява Роберт. Докато семейният офис се справя добре, добави той, останалите компании под шапката на Сорос преживяха недобри времена в преследване на макроикономическите тенденции и търгуване с ценни книжа, валути, акции и суровини. 

Soros Fund Management все още има два макро екипа, които се фокусират предимно върху развиващите се пазари и търсят да наемат макро-портфолио мениджър. Целта на компанията е да се утвърди като една от най-успешните макро компании на всички времена, добавя той. 

В собственото си портфолио Робърт ще се фокусира върху дългосрочните инвестиции, защото той може да си позволи лукса да прави инвестиции, които отнемат известно време, за да постигнат възвращаемост. Той наскоро нае един човек, който да работи с него, като може би ще наеме още един или двама. 

"Алгоритмите движат толкова голяма част и колкото по-предвидими стават количествените модели, толкова по-трудно е да се постигне изключителна възвращаемост", каза Робърт Сорос. 

Робърт се присъедини към Soros Fund Management, след като завършва New York University през 1986 със степен по Английска литература. Скоро след това той напуска и работи за други компании, включително за германската банка Schroder Munchmeyer Hengst & Co. Връща се във фамилния фонд през 1994. След две години той помага за стартирането на Quantum Industrial Holdings. По-късно той се премества в друг фонд на компанията - Quantum Endowment Fund.

През 2004 Сорос-старши прехвърля по-голямата част от контрола на фамилната корпорация на Робърт и Джонатан. През 2005 Робърт става главен инвестиционен директор, но преди две години напуска този пост, въпреки че продължава да търгува на пазарите, като оперира, както с ценни книжа и валути, така и със суровини. Той прекратява търговията за семейния фонд преди пет години, но продължава да управлява собствените си авоари. През 2012 братът на Робърт - Джонатан създава своя собсвена свързана компания под името JS Capital.

"В ролата си на вице председател на УС и президент, моят син Робърт свърши забележителна работа в подготовката на SFM за следващата фаза на неговото развитие", заявява Джордж Сорос в имейл. "Чакам с нетърпение неговото следващо развитие и му желая най-голям успех в неговите лични начинания". 

Последни новини
Още от Новини