Очакванията от плана на Мей за правата на европейците

Сандро Гоци, зам.-министър по европейските въпроси на Италия

Британският премиер Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10 в Лондон на 26 юни 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10 в Лондон на 26 юни 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът се повиши за четвърти пореден  ден спрямо долара преди британският премиер Тереза Мей да даде повече подробности за плана й да защити правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания след напускането на общността, съобщи Bloomberg.

Паундът се повиши спрямо всички, освен една валута от групата на десетте големи преди публикацията на документа от 15 страници, очертаващ стратегията на Лондон по темата, която бе подета миналата седмица.

Пълното предложение, направено от Мей би трябвало да осигури по-добро начало на преговорите и по-добри шансове за постигане на благоприятна за Острова сделка с най-големия търговски блок в света.

„Хората чакат предложението на Мей за запазване на правата на европейските граждани във Великобритания”, каза Ту Лан Нгуен, валутен стратег в Commerzbank AG в мейл, цитиран от Bloomberg.

„Инвеститорите се надяват на по-добро предложение, което показва още, че Мей иска да направи компромис, за да сключи сделка”.

"Искаме да чуем, че всички права на тези граждани, живеещи във Великобритания са напълно признати, каза Сандро Гоци, зам.-министър по европейските въпроси на Италия в интервю за Bloomberg.

"Защото хората са инвестирали с живота си. Изградили са живота си във Великобритания. Имали са доверие в Обединеното кралство и затова правата им трябва да напълно признати."

Чуйте целия коментар от Рим във видеото.

В понеделник, 26 юни Терема Мей се очаква да представи подробности по плана си относно правата на гражданите на страни от ЕС, живеещи във Великобритания след излизането на страната от общността.

В същото време британското правителство се готви да се възползва от Brexit, за да изгони хиляди европейски затворници, съобщи Таймс.

Според вестника Мей се очаква да изключи правонарушителите от списъка на граждани с регулиран статут.

Последни новини
Още от Новини