Великобритания се насочва към търговия с развиващите се пазари

Brexit ще доведе до засилване на търговските отношения на страната с Ямайка и Гана

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Великобритания се насочва към търговия с най-бедните страни в света на фона на несигурността, която вече е засегнала съществуващите ѝ сделки, предаде Bloomberg.

Графика 1: Търговски баланс на стоки на Великобритания със страните членки на ЕС. Източник: Bloomberg Terminal 

Правителството обещава да подобри достъпа на най-бедните държави до британския пазар и да запази съществуващия безмитен достъп до “всичко, с изключение на оръжие” за 48 страни, в това число Бангладеш, Сиера Леоне и Хаити. Освен това Великобритания се стреми да насърчи отношенията си със страни като Ямайка, Пакистан и Гана.

След десетилетия на достъп до единния пазар на ЕС, сега Великобритания трябва да се справя сама след вота за Brexit. В преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, които започнаха на 19 юни в Брюксел, ЕС настоява за яснота относно бъдещето на гражданите си, живеещи във Великобритания, преди започване на преговорите за търговските отношения. 

Tърговският секретар Лиам Фокс води преговори със страни като САЩ и Индия за поставянето на основите на нови сделки, тъй като правителството няма право да приключва преговорите си с тях, докато все още е част от ЕС.

“Нашето оттегляне от ЕС е възможност да засилим ангажиментите си към останалите части на света, а не да се отдръпваме от тях”, заяви Фокс. Изявлението “показва нашия ангажимент да помогнем на развиващите се страни да развиват икономиките си и да намалят бедността чрез търговията”.

В момента вносът на Великобритания от развиващите се страни, включително Бангладеш и Сиера Леоне, възлиза на около 20 млрд. паунда ($25,6 млрд.) годишно, сочат данни на правителството. Почти 80% от чая в страната и малко под една четвърт от всички видове кафе се внася от най-слабо развитите страни. 

Последни новини
Още от Новини