Ердоган призова за създаването на военна база в Саудитска Арабия

Турция подкрепя позицията на Катар спрямо исканията на арабските страни

Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че подкрепя позицията на Катар по отношение на исканията от страна на арабските държави, които бойкотират емирството.

Освен това той коментира, че призивите турската военна база в Катар да бъде закрита са неуважителни, предава Investor.bg.

От своя страна, Катар описва натиска от своите по-големи съседи като “незаконна блокада”, която има за цел да отслаби суверенитета ѝ, и твърди, че ултиматумът на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн е неприемлив.

Ердоган коментира, че Турция оценява и подкрепя отговора на Катар към 13-те искания, които включват закриването на сателитната телевизионна мрежа Al Jazeera, ограничаване на отношенията с Иран и затварянето на турската база в Катар.  

Държавният глава предложи създаването на военна база в Саудитска Арабия, както и в Катар, но Рияд не е дала никакъв отговор на това искане.

“Въпреки че те все още не са ни отговорили, отправянето на молба Турция да изтегли войските си (от Катар) е неуважително спрямо Турция”, обясни той.

Последни новини
Още от Новини