Британският парламент под ударите на кибератака

Представители на властите работят за установяване размера на щетите

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Британският парламент е станал обект на кибератака, в резултат на която голяма част от представителите на парламента са останали без достъп до имейлите си тази събота, съобщи Investor.bg

Депутатите са били уведомени за проблема още в петък вечерта, а Крис Ренард, член на Камарата на лордовете, направи публична новината, след като писа в Twitter. Той посочи, че онези, които имат спешни въпроси към него, могат да му пишат лични съобщения.

Миналата седмица The Times of London писа, че паролите на британски министри, на посланници и полицейски служители са били продадени онлайн, след като руски хакерски групи са успели да достигнат до тях.

Според изданието откраднатите данни са разкрили лична информация на 1000 души от британския парламент и на други служители, както и на 7000 полицаи и повече от 1000 служители на Министерството на външните работи.

Националният център за киберсигурност, създаден за защита на страната от кибератаки, заяви, че ще даде насоки на засегнатите какво следва да направят.

Представителите на властите работят с центъра за защитаването на мрежата и установяването размера на щетите, твърди говорителка на Камарата на общините. В изявление тя е обясни, че са разкрити опити за неупълномощен достъп до акаунти на висши държавни служители.

“Продължаваме да разследваме случая и вземаме мерки, за да защитим компютърната мрежа, като работим с Националния център за киберсигурност”, обясни още тя.

Последни новини
Още от Новини