Катар определи исканията на арабските страни за неприемливи

Незаконната блокада няма нищо общо с противодействието на тероризма, това е ограничаване на суверенитета на Катар, коментират от Доха

Новостроящи се сгради в Доха. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg News Новостроящи се сгради в Доха. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg News

Катарските власти считат, че исканията, поставени от арабските страни от региона, свързани с възстановяването на прекратените взаимоотношения между тях и Доха, са неприемливи и неизпълними.

Това заяви началникът на департамента по комуникации в правителството на емирството Сейф бен Ахмед Ал Тани, съобщава в-к Al Watan, цитиран от ТАСС.

Списъкът с искания потвърждава това, което Катар говори от самото начало – незаконната блокада няма нищо общо с противодействието на тероризма, това е ограничаване на суверенитета на Катар и опит да се повлияе на външната политика на страната“, допълни той.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова участващите в блокадата държави да представят списък с претенции, които биха били „приемливи и изпълними“. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън пък прикани исканията да бъдат „балансирани и релаистични“. Този документ е в разрез с тези критерии“, коментира още катарският политик.

В петък от външното министерство на Катар потвърдиха, че са получили списък с искания, като след разглеждането му ще отправят официален отговор към Кувейт, който влезе в роля на посредник между двата враждуващи лагера.

Последни новини
Още от Новини