Еврото става все по-предпочитана от инвеститорите валута за сметка на долара

Европейската валута може би започва неколкогодишен период на поскъпване

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вместо да залагат на долара и по-добрия икономически растеж в САЩ, валутните инвеститори все повече възприемат идеята, че най-добрите дни на долара са вече отминали след три години на рекордна сила, пише агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

На пръв поглед изглежда малко вероятно еврото да се окаже най-добрият кандидат - регионът е с отрицателни лихвени проценти при депозитите, а Европейската централна банка купува облигации всеки месец, за да подкрепи цените на активите и икономиката. 

Но предвид отслабващите политически рискове, възстановяващата се икономика и икономистите, които очакват скорошно ограничаване на количественото облекчаване – точно както предвиждаха за Федералния резерв през 2014 - еврото може би започва няколкогодишен период на поскъпване, следващ пътя на долара.

„Има пълен обрат от абсолютния оптимизъм от дните около изборите в САЩ, когато всички заемаха бичи позиции спрямо долара, спрямо политиката, бяха циклично оптимистично настроени“, казва Дейвид Блум, ръководител на валутната стратегия в HSBC Holdings, в интервю за Bloomberg Television. “И ето че днес – това е настроението спрямо Европа, а не САЩ“.

HSBC не е единствената на тази позиция. Инвеститорите са се насочили към еврото това тримесечие, помагайки му да поскъпне спрямо почти всяка основна валута – постижение, невиждано от 2013. В същото време доларът е спаднал спрямо почти всички останали валути.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, коригират нагоре прогнозите си, за да вървят в крак с ръста на еврото тази година. Общата валута вече отчита повишение от 5,9% от началото на годината досега, след като се срина с 6,4% през четвъртото тримесечие заради оптимизма около политиките в подкрепа на растежа на Доналд Тръмп.

Подобно на долара „такова нещо може да се случи и с еврото“, казва Томас Флъри, ръководител на валутните проучвания в UBS Wealth Management в Цюрих. „Особено сега когато ЕЦБ бива призована да спре количественото облекчаване“.

Макар че залозите за ръст на еврото спрямо долара вероятно са най-очевидната търговия, тъй като това е най-търгуваната валутна двойка в света, инвеститорите може да имат голям късмет с купуването на общата валута спрямо йената – друга валута, която се поддържа ниска от отрицателните лихвени проценти.

Еврото е укрепнало със 7,6% спрямо йената през последните два месеца – най-големият ръст спрямо всички обменни двойки, включващи долара. Миналия месец анализаторите повишиха прогнозите за курса евро-йена за края на 2017 с най-бързия им темп, а липсата на коментар на Японската централна банка за момента на затягане на политиката от миналата седмица накара двойката да се вдигне до близо най-високото си ниво от 14 месеца.

„Поскъпването при курса долар-йена е по-малко от това при евро-йена“, казва Кит Юкс, стратег по фиксираната доходност в Societe Generale. “Еврото се поддържа надолу от агресивните политики на ЕЦБ и с бавното изместване на фокуса към нормализация“, движението може да е рязко, когато започне процесът.

Последни новини
Още от Новини