Радев призова за навременно завършване на интерконектора с Гърция

Енергийни проекти, двустранна търговия и нови гранични пунктове – част от темите, обсъдени по време на визитата на президента в Гърция

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Газовият интерконектор с Гърция да бъде завършен в предвидените срокове. Това призова по време на визитата си в Атина и срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулов българският държавен глава Румен Радев , предава прессекретариатът на президентската институция.  

„Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона“, каза Радев. Според него тръбата ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Акцент бе поставен и върху двустранната търговия между България и южната ни съседка. По думите на Радев стокообменът между двете страни достига €3 млрд. през 2016, като София и Атина ще продължат да насърчават контактите между бизнеса. „Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма“, посочи още българският държавен глава и призова за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за строежа на нови. През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

По време на разговора си с президента Павлопулос, президентът Радев открои и усилията на двете държави за справяне с нелегалната миграция, борбата с тероризма и засилването на сътрудничеството между въоръжените сили на България и Гърция като основен фактор за гарантиране на стабилността в нашия регион.

Двамата президенти бяха единодушни, че България и Гърция ще продължат да работят заедно в интерес на един по-силен и стабилен Европейски съюз, защото това е бъдещето на Европа. Обща беше и оценката, че двете държави ще продължат да подкрепят процеса на европейска интеграция за своите съседи от Западните Балкани, съобщават още от „Дондуков“ 2.


 

Последни новини
Още от Новини