Нови санкции на САЩ срещу Кремъл могат да засегнат Северен поток-2

Новите санкции следва да бъдат обсъдени с ЕС, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Възможните нови санкции от Вашингон срещу Москва могат да засегнат и такъв чувствителен въпрос като строителството на газопровода „Северен поток-2“, като поради това следва да бъдат обсъдени с ЕС. Това коментира в интервю за РИА Новости вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

„Ние заявяваме на нашите американски партньори, че това е чувствителен въпрос, затова той следва да бъде обсъден с нас“, заявява еврочиновникът.

Проектът за изграждането на „Северен поток-2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“.

На 15 юни в американския Сенат завърши процедурата по одобрение на законопроект, който предвижда засилване на рестриктивния режим срещу Кремъл. Част от мерките предвиждат съкратяване на максималния срок на пазарно финансиране на руски банки, намиращи се под режим на санкции, до 14 дена. За компаниите от нефтогазовия сектор, попадащи под рестрикциите, този срок е предвидено да е 30 дена.

Последни новини
Още от Новини