Катар получи исканията на съседите си

Матия Томба, Институт по Близкия изток, Национален университет на Сингапур

Катарското знаме в Доха. 12 ноември 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Катарското знаме в Доха. 12 ноември 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Саудитска Арабия и нейните съюзници представиха на Катар списък с искания, с които ще сложат край на триседмичната дипломатическа криза, съобщи АП.

Списъкът от 13 точки включва затваряне на телевизия Al Jazeera, прекъсване на дипломатически отношения с Иран и затваряне на военната база, която Турция има в Катар, съобщава АП, цитирайки документ от една от бойкотиращите страни. Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн дават на Катар 10 дни да отговори.

"Саудитска Арабия и ОАЕ трябва да действат бързо, защото ако не го направят, рискуват да изгубят подкрепата, която първоначално имат", каза Матия Томба, Институт по Близкия изток, Национален университет на Сингапур в коментар за Bloomberg.

Чуйте целия откъс във видеото.

Исканията бяха представени от Кувейт, който посредничи за решаване на конфликта. Те се представят 18 дни след като саудитската коалиция обвини Катар в подкрепа на терористични организации и предприе безпрецедентни наказателни мерки срещу икономиката на страната, включително затваряне на сухопътната граница. Катар отрича обвиненията и обвинява Саудитска Арабия в натиск над по-малките си съседи.

Преди представянето на списъка с искания външният министър на Катар каза, че неговата страна няма да обсъжда вътрешнополитически въпроси и ще ограничи всякакви преговори по исканията до такива, свързани с общата сигурност на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън по-рано през юни каза, че се надява исканията „да са разумни и изпълними”.

Последни новини
Още от Новини