Българите обменят все по-вече екзотични валути през лятото

Засилен туристически интерес към Албания

Албанския лек. Снимка: Tavex Албанския лек. Снимка: Tavex

Българите увеличават обмяна на различни от еврото валута за удоволствия, като се обменя все по-голям брой екзотични валути през пролетния и летния сезон.

Обикновено, съседните държави, най-вече Гърция и Турция са желана дестинация за повече български туристи. Последните статистики сочат, че обмяната на турска лира (TRY) се е покачила спрямо нивото й през предишни години, съобщават от Tavex. Тенденцията е актуална и през лятото, като южната ни съседка е била посетена от повече от 100 хиляди българи през ранните топли месеци.

Интерес има не само към съседките ни на юг, но и към тези на запад. Отчита се ръст при обмяната на македонски денар (МKD), а търсенето на сръбския динар е скочило неколкократно. Пътуванията на българите в Сърбия са се увеличили с над 15 %, в сравнение със същия месец миналата година.

Значителен ръст на туристическия интерес има и към друга балканска дръжава - Албания. Обмяната на албанския лек (ALL)  бележи значителен ръст- около 3 пъти, съобщават от Tavex.

Забелязваме и интерес към по-екзотични валути, като например израелски шекел (ILS), китайски ренминби юан (CNY), хърватска куна (HRK),  чешка крона (CZK), унгарски форинт (HUF). Интересът към тези валути е предизвикан от увеличаване на туритическия поток към съответните страни.  Можем да кажем, че това са предимно "туристически" валути за българите, или с други думи,  малко хора ги купуват за да правят бизнес, за разлика от еврото, например, което като валута се обменя често както от туристи, така и и от хора, които работят или търгуват с контрагенти от Европейския съюз.

Проучвания сочат, че се е увеличила сумата, която българите отделят за почивка извън страната. Можем да кажем, че през предходните няколко години е нараснала обмяната на валута от българите - около 3 пъти по-често обменяме валута. Анализаторите твърдят, че причината за увеличаване на търговията с валути се дължи на ръстът на инвестиции, които се отделят за пътуване от българите.

Последни новини
Още от Новини