Окончателно премахват знаците за камери, но полицаите излизат от храстите

Служителите на КАТ се задължават да осигуряват съответната видимост преди да спрат водач за проверка

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за движение по пътищата, лансирани от ГЕРБ, които предвиждат премахването на пътните знаци, предупреждаващи за камери за скорост.

На пленарно заседание днес (22 юни) депутатите приеха предложените промени с 136 гласа „За“, 16 „Въздържал се“ и 6 „Против“.

Като изрично изискване обаче в новата версия на закона залегна и това, че при осъществяване на задачите си по контрол на правилата на движение и техническата изправност на автомобилите, органите на реда, поне по закон, се задължават да „извършват проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост“ - т.е. отнема им се възможността да правят „засади“ на шофьорите на отсечки с ограничена видимост.

Досега в закона бе записано, че преди всяка камера, контролираща скоростта на движение, следва да има съответния знак, уведомяващ водачите.

По силата на новите промени пътните полицаи ще имат право да извършват контрол на скоростта на движение със специални автомобили, оборудвани с видеокамери, които също така ще записват и звук. Контролът следва да се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Последни новини
Още от Новини