БСП няма да може да получи безвъзмездно паметника на Бузлуджа

Социалистите могат да вземат под наем или да закупят обекта, чиято данъчна оценка е 110 хил. лева

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската социалистическа партия няма да може да получи безвъзмездно паметника на връх Бузлуджа, каквото искане отправиха от партията на Корнелия Нинова преди дни. Това зави пред представители на медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с ръководството на „столетницата“.

По думите на главата на регионалното ведомство това е така в следствие на промените в Закона за държавната собственост, които бяха приети в началото на февруари. По силата на нормативната уредба юридически лица и политически партии не могат да получават безвъзмездно държавно имущество.

По думите на Нанков от 2011, когато е имало решение по казуса, на БСП е предлагано 5 пъти процедурата да бъде приключена. Сега пред социалистите са били поставени следните варианти – отдаване под наем или закупуване на обекта. Данъчната оценка на паметника към настоящия момент е 110 хил. лева.

Все пак има вариант за безвъзмездно предоставяне на паметника на БСП, но само за срок от 10 години. За това обаче е нужно да бъде проявена инициатива от ръководството на „столетницата“, както и решение на Министерски съвет.

Паметникът на връх Хаджи Димитър, по-известен със старото си име Бузлуджа, което е носил до 1942, е построен по поръчка на БКП през 1981 по случай 90-тата годишнина от Бузлуджанският конгрес, по време на който е учредена Българската социалдемократична партия (БСДП), на която са правоприемници бишвата БКП и настоящата БСП. След началото на демократичните промени монументът бе оставен безстопанствен, като в момента се намира в окаяно състояние.  

Последни новини
Още от Новини