Българите със все по-сериозно участие на пазара на ваканционни имоти

Основна част от купувачите обаче все още остават рускоговорящите

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Българите, сключили сделка за ваканционен имот през пролетта на 2017, са утроили дела си спрямо същия период на предходната 2016. Данните са част от пазарното проучване на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

Все още рускоговорящите клиенти формират най-големия дял от покупките на ваканционни имоти, но през 2018 се очаква процентът на българските купувачи, закупили имот през новия сезон, да се увеличи до 50%, коментират от компанията.

Рускоговорящите клиенти по традиция са най-активните на родния морски пазар на имоти. Досега българските граждани обичайно заемаха втората позиция, която обаче бе с голяма разлика спрямо първото място. Днес се наблюдава ново явление - цялостна тенденция към промяна в нагласите и поведението у българските клиенти.

По данни на компанията, провела проучването, възвращаемостта от покупката на ваканционен имот на стойност €45 хил. е около 4.5% годишно, ако собствениците решат да използват услугата за гарантиран наем, при която фирмата-посредник поема целия ангажимент по отдаването. Ако притежателят на имота реши да го отдава самостоятелно, е възможно да осигури доход от €50 евро на нощувка, което се равнява на €4 хил. за целия сезон или 8.5% годишна доходност.

Последни новини
Още от Новини