Първи Европейски съвет с Макрон и Brexit

Звездите на знамето на ЕС по време на заседанието на Екофин. Люксембург, 18 юни 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Звездите на знамето на ЕС по време на заседанието на Екофин. Люксембург, 18 юни 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

На 22 юни в Брюксел се събират лидерите на ЕС, за да обсъдят идеята за министър на финансите на еврозоната, по-ефективни антидъмпингови мерки, както и преговорите за излизане на Великобритания от общността, които вече започнаха.

Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон, убеден във френско-германската ос получи подкрепата на Ангела Меркел и Париж и Берлин ще представят заедно единен фронт по повечето важни теми като вноските за отбрана, миграционна политика, климат, борба с тероризма и търговска защита.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви на 20 юни, че е готова да обсъди идеите на Франция за създаване на твърдо ядро на еврозоната.

Меркел  каза, че единството на страните в еврозоната остава пожелателно. „Би могло да се предвиди.. едно общо икономическо правителство”, или „общ министър на финансите, ако основните условия го позволяват”, дори „бюджет” на еврозоната за финансиране на общи структурни проекти, съобщава АФП.

Първият конкретен резултат от срещата на върха според Елисейския дворец би могъл да засяга отбраната със създаването на европейски фонд, както предложи ЕК на 7 юни 2017. Проектът трябва да включва 5,5 млрз евро за година за европейска отбрана и повече интеграция. „Франция и Германия активно подкрепят амбициозните предложения. Надяваме се, че Европейският съвет ще потвърди този избор”, съобщи френското президентство на 20 юни.

Българската позиция

На заседанието си на 21 юни 2017 българското правителство одобри позицията на страната на Съвета.

България отстоява позицията, че страните на първа линия следва да разполагат с цялата информация за дадено лице, съобщи пресцентърът на МС в мейл до медиите. България ще настоява за „всеобхватен набор от мерки в областта на миграцията и защита на външните граници”, включително прилагането на споразумението ЕС-Турция от 18 март 2016.

По темата „Работни места” България ще подкрепи задълбочаването на Единния пазар.

Ден след Съвета, на 23 юни България, Естония и Австрия ще представят в Брюксел 18-месечната програма на Съвета на ЕС – 1 юли 2017-31 декември 2018.

Последни новини
Още от Новини