Гърция вижда надежда в избора на Макрон

Димитри Пападимитриу, министър на икономиката на Гърция

Китайски турист позира пред Акропола в Атина. Гърция, 24 май 2017. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Китайски турист позира пред Акропола в Атина. Гърция, 24 май 2017. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция ще има нужда от допълнително намаление на дълга, за да спечели доверието на инвеститорите, въпреки че вероятно ще излезе от програмата за финансовата помощ с 9 млрд евро буфер, каза ЕК в проекторешение, получено от Bloomberg.

Програмата за финансова помощ на Гърция от 86 млрд евро от Европейския механизъм за стабилност, договорена от премиера Алексис Ципрас и европейските кредитори през 2015 изтича през август 2018 с 27,4 млрд евро неусвоени, обявява ЕК в т.нар. „договор за съответствие” с дата 16 юни. Отпускането на помощ до тогава „би трябвало да натрупа значителен кешов буфер” от около 9 млрд евро, пише в документа.

Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия, в ляво, Евклидес Цакалотос, министър на финансите на Гърция, в дясно и Брюно Льо Мер, министър на финансите на Франция в средата по време на заседание на Еврогрупата. Люксембург. 15 юни 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

Докладът съдържа анализ на публичния дълг на Гърция, което потенциално влиза в разрез с оценката на МВФ след споразумението от миналата седмица за изплащане на средства, в което базираният във Вашингтон фонд прие новата програма само „по принцип”.

Въпреки че анализът на Комисията посочва „сериозни тревоги за устойчивостта на публичния дълг на Гърция”, той е по-оптимистичен от този на МВФ.

Сделката от 15 юни на министрите на финансите на еврозоната цели да ограничи брутните финансови нужди на 15% от БВП в средносрочен план и 20% след това. Брутните финансови нужди на Гърция ще паднат до 9,3% от БВП през 2020 от 17,5% тази година, преди отново да се увеличат и надхвърлят 20% през 2045г. според основния сценарий на доклада на ЕК за устойчивостта на гръцкия дълг.

Достъпът до програмата за QE на ЕЦБ има по-скоро символично от реално значение, каза Димитри Пападимитриу, министър на икономиката на Гърция в интервю за Bloomberg.

"Ограничени сме в обема кредит, който можем да вземем чрез тази програма".

Чуйте коментара на Димитри Пападимитриу, министър на икономиката на Гърция за достъпа на Атина до кредитиране и реформите в Европа.

 

Последни новини
Още от Новини