Brexit доминира в програмата на Мей

От имиграцията до търговията и земеделие са темите, които ще допълнят основните инициативи

Британският премиер Тереза Мей, в дясно, излиза от Даунинг стрийт 10 заедно със съпруга си Филип Мей на път за откриването на парламента. Лондон, Великобритания. 21 юни 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей, в дясно, излиза от Даунинг стрийт 10 заедно със съпруга си Филип Мей на път за откриването на парламента. Лондон, Великобритания. 21 юни 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Brexit доминира програмата на премиера на Великобритания Тереза Мей за следващите 2г. Правителството планира 8 нови закони, които трябва да облекчат излизането на страната от ЕС.

На церемония по случай откриването на новия парламент в Лондон кралица Елизабет II посочи законодателната програма на Камарата на представителите в следващите 2г.

От имиграцията до търговията и рибарство и аквакултури и земеделие са темите, които ще допълнят основните инициативи на правителството за Brexit, съобщи Bloomberg.

 

„Приоритетът на моето правителство е да осигури най-добрата възможна сделка за излизане на страната от ЕС”, каза кралицата на церемонията в Уестминстър.

„Моите министри ще работят с парламента, администрациите, бизнеса и др., за да изградят възможно най-широкия консенсус за бъдещето на страната извън ЕС”.

Кралицата каза, че ще се увеличи гарантирания минимален доход.

 

Консерваторите на Тереза Мей нямат мнозинство в парламента и мандат за твърд Brexit, както искаха.

Мей трябва да убеди привържениците за оставане в ЕС, сред които има членове на собственото й правителство в предимствата на предложенията за излизане от митническия съюз и ограничаване на имиграцията.

Мей приоритизира намаляването на имигрантите, но противници на проекта смятат, че нуждите на бизнеса да наема кадри от чужбина, за да запълни недостига на пазара на труда са по-важни.

В речта си кралица Елизабет II посочи няколко законодателни приоритета:

  • Закон за отмяната - премахване на европейските закони и замяната им с британски;
  • Митнически закон – въвеждане на самостоятелен митнически режим на Великобритания;
  • Търговски закон – да позволи на Великобритания да води самостоятелна търговска политика слез Brexit;
  • Имиграционен закон – да позволи на правителството да контролира броя на хората, влизащи в страната от ЕС;
  • Закон за рибарството – да даде на Великобритания право да дава достъп до рибните ресурси в свои води;
  • Закон за земеделието – да създаде система за подкрепа на фермерите, които губят европейските субсидии;
  • Закон за ядрената безопасност – да даде сигурност на индустрията, след като Великобритания се оттегли от Euratom, който надзирава ядреното сътрудничество и транспорта на радиоактивни материали;
  • Закон за международните санкции – да даде на Великобритания рамка за прилагане на международните санкции.

Освен това правителството на Великобритания ще разработи план за осигуряване на ръст на космическата индустрия. Целта на новия закон е да направи страната привлекателно място в Европа за изстрелвания на кораби от британска територия. Това би помогнало на британския дял в глобалната космическа икономика да се увеличи от 6,5% на 10% до 2030, съобщи ББС.

„Имаме нужда да направим Brexit както трябва”, каза Мей в изявлениBloomberg е, придружаващо речта на кралицата. „Това означава да получим сделка, която в резултат ни дава резултат от миналогодишния референдум и то по начин, който осигурява максимална обществена подкрепа”.

Bloomberg отбелязва, че програмата не включва обещанията, направени в образованието и социалните грижи.

Вижте какви бяха очакванията за програмата, преди нейното обявяване.

 

Последни новини
Още от Новини